Wat is opmaakdefinitie? En wat is het verschil tussen markup en marge?
Een succesvol bedrijfsmodel moet producten of diensten verkopen voor minder dan ze kosten om te maken of te leveren. De markup (of markon) is het verschil tussen de prijs van een product/dienst en de verkoopprijs. De opslagprijs moet zo worden vastgesteld dat een redelijke winst mogelijk is. U kunt de opslagprijs berekenen in uw lokale valuta of een percentage van de verkoopprijs of kosten.
De markup-formule in onze calculator beschrijft de verhouding tussen de winst en de kosten. Winst is het verschil tussen opbrengsten en kosten. Als u iets koopt voor $ 80 en het vervolgens voor $ 100 verkoopt, is uw winst $ 20. De winst-kostenverhouding is 25%. Daarom is 25% de opslag.
U kent nu de betekenis van markup. Het is echter gemakkelijk voor mensen om markup verkeerd te begrijpen als een winstmarge. De winstmarge van Markup is de verhouding tussen winst en omzet, terwijl winstmarge verwijst naar de verhouding tussen winst en kosten van de markup. Met winstmarge kunt u uw winst vergelijken met de prijs van de verkoop en niet met de prijs die voor het product is betaald. In ons voorbeeld zouden we $ 20 tot $ 100 vergelijken. De winstmarge is dus 20%.
Hoe bereken je de markup?
De markup-formule werkt als volgt: markup = 100 * winst/kosten
Omdat we het uitdrukken als een percentage en niet als een breuk, vermenigvuldigen we het met 100 (25% is gelijk aan 0,25, 1/4 of 20/80).
Als u de winst niet kent, maar wel de kosten van een artikel (kosten) en de opbrengst (opbrengst), dan kunnen we de winst eenvoudig vervangen door de formule om de winst te berekenen. Winst = Opbrengst - Kosten. De markup-formule is markup = 100 (opbrengst + kosten) / kosten.
Tot slot, als u de verkoopprijs wilt weten, dan is omzet = kosten * opslag / 100. Dit is het meest voorkomende scenario. U kent de prijs die u voor iets hebt betaald, uw opslag en de gewenste verkoopprijs.
Prijsbeheer: Markup
De cost-plus pricing is een van de meest populaire prijsstrategieën. Het is gebaseerd op een specifiek opmaakpercentage dat gebruikelijk is in de branche. Met deze strategie kan het bedrijf of de ondernemer de prijs van hun producten bepalen met behulp van een procentuele opslag op de eenheidskosten. De opmaakformule is als volgt:
prijs = (1 + opslag) * eenheidskosten
Dit komt omdat het opslagpercentage wordt bepaald op basis van branchetrends, bedrijfsgewoonten en andere algemene richtlijnen. De prijs van de eenheid wordt bepaald door de markup en de kosten ervan. Deze prijs houdt geen rekening met andere factoren, zoals verschuivingen in de vraag. Elke verandering in de prijs van de eenheid zal resulteren in een evenredige stijging van de prijs.
De aanpak is gebruiksvriendelijk en vertrouwt alleen op de gemiddelde prijsverhoging en de eenheidskosten vereisen geen onderzoek of analyse. Ongeveer 75 procent van de bedrijven gebruikt een cost-plus-prijsmodel. Als er geen rekening wordt gehouden met het gedrag van de klanten, kan een op kosten gebaseerde prijsstelling tot ernstige nadelen leiden. Laten we zeggen dat je paraplu's maakt. U verkoopt paraplu's voor $ 5 per stuk en elk kost $ 10, afhankelijk van de eenheid en de opslagkosten. Het weer kan de vraag naar parasols beïnvloeden. Op zonnige dagen koopt slechts een klein aantal klanten uw product voor deze prijs. Dit kan gevolgen hebben voor uw potentiële klanten en inkomsten. Op regenachtige dagen zal de vraag naar paraplu's echter dramatisch toenemen. Klanten zullen meer betalen om uw product te kopen, wat uw marge kan verhogen.
Het prijzen van uw goederen en diensten met een gemiddelde prijsverhoging op eenheidskosten kan echter resulteren in een optimale prijs, zelfs als andere concurrenten vergelijkbare kosten hebben en dezelfde prijsverhoging gebruiken. Het is echter mogelijk om de prijs van het product te optimaliseren door rekening te houden met het consumentengedrag in een concurrerende markt. Dit betekent dat het koppelen van markup aan de prijselasticiteit van de vraag u kan helpen uw prijs efficiënter te beheren. Het zijn ook de marginale kosten, de kosten van het produceren van een extra producteenheid. Dit moet worden vermenigvuldigd met de markup-ratio die afhankelijk is van het marktgedrag.
Managers van de detailhandelssector staan bekend om hun gebruik van de vuistregel en kosten-plus-prijsregelingen. Winkelmarkeringen volgen geen willekeurig patroon. Er worden verschillende markeringen toegepast op verschillende producten op basis van op ervaring gebaseerde principes.
Prijsstrategieën zijn drastisch veranderd sinds de komst van webgebaseerde bedrijven (bijv. YouTube, Netflix en de deeleconomie (Uber en Airbnb), evenals de nieuwe mogelijkheden die internet biedt. De marginale kosten van deze producten en diensten neigen niet nul zijn, zodat de resulterende prijs ook erg laag kan zijn.Dit kan ook bijdragen aan een lage inflatie.
U bent misschien nieuwsgierig naar de gemiddelde opslagpercentages. Lees verder voor meer informatie over branchegemiddelde markeringen.
Specifieke industrieën kunnen een opmaak zien
Heb je je ooit afgevraagd wat de markeringen zijn op een product, dienst of product dat je hebt gekocht? Ook al is er geen universele markering voor alle producten, verschillende verkopers gebruiken dezelfde markering. Dit komt doordat de kostenstructuren binnen een sector vergelijkbaar zijn en er weinig variatie is tussen winkels. In het bijzonder is er zeer weinig variatie in de kosten per eenheid en de marginale kosten. Dit betekent dat de prijsverhogingen over het algemeen lager zijn, terwijl de kosten per eenheid doorgaans lager zijn.
Hoge winstmarges worden niet altijd geassocieerd met hoge winstmarges. Restaurants hanteren hoge toeslagen, maar zijn over het algemeen winstgevend vanwege de hoge overheadkosten.
Specifieke producten kunnen echter een ongewoon hoge opslag hebben.
Artikel auteur
Parmis Kazemi
Parmis is een contentmaker met een passie voor schrijven en het creëren van nieuwe dingen. Ze is ook zeer geïnteresseerd in technologie en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren.
Financiële Markup-calculator Nederlands
gepubliceerd: Thu May 05 2022
In categorie Financiële rekenmachines
Voeg Financiële Markup-calculator toe aan uw eigen website